Die vensters waar geruisloos de gordijnsluiers dansen (NL)

Die vensters waar geruisloos de gordijnsluiers dansen doen mij denken aan de jaren tachtig – toen ik in de 30 was – en aan de zwaarmoedigheid van die tijd.

Mijn trieste Champagne provincie waar de Hollandse vriendin me toen de eerste Nederlandse lessen gaf bij een Bourgondische stoofpot; door haar zus bereid en uit de lage landen meegekomen in een Tupperware.

De «Grande Bourgogne» herzien in vier borden en een paar glazen wijn… Nederland  en Laag-Vlaanderen  op weg naar les Salins… ik dwaal af …

 

 

Het cassettebandje dat ze me gaf – Boudewijn de Groot – en de liedjes die hij toen zong:

“de Noordzee” en “Morgen”, dat zo begon: …

De dag komt liefste, de dag

De zon door de gordijnen …..

 

 …et voila … jouw onschuldige en verschrikkelijke foto’s nemen mij terug naar een verleden dat me eigenlijk niet zo ver weg lijkt …

 …en dan brengt de titel ” Saint-Raphaël 1911″ me naar andere plaatsen en andere tijden; ik denk aan Matisse die – vrijwel in die zelfde tijd – zo vaak de maritieme lichtval door een venster schilderde in dat Zuiden dat ik zo slecht ken. Vensters die met de verbeelding spelen, omdat ze zo veel vertellen in zo weinig lijnen en horizon.

Ik denk ook aan de naam van Van Gogh die zo goed het licht van de Provence wist te vangen, en wiens naam geen enkele fransman de moeite neemt goed uit te spreken.

… Vincent …. hij  tekende slechts Vincent zoals de onbetwiste meester van het noorderlicht alleen ondertekende met Rembrandt ….

De Gordijnen van je kamer wiegen in stilte de herinneringen die binnenin mij sluimeren en die maar weinig nodig hebben om te huiveren en te worden gewekt.

Jabberwocky Creteil september 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: